"Kuchenny kredens", czyli niebanalne przepisy na każdą okazję
Przejadły ci się baby ganoush, wegańskie desery i cudowne diety
celebrytek? Wieczorem do nowego odcinka ukochanego serialu zjadłabyś krem
szodonowy, mleczko z cukrem palonym lub leguminę z sera? Razem z
Moniką Śmigielską wróć do polskiej tradycji kulinarnej.
Wystarczy, że otworzysz Kuchenny kredens i swoją lodówkę.
To właśnie w tej – innej niż wszystkie – książce kulinarnej znajdziesz dawne, oryginalne receptury na frykasy, które niegdyś królowały na stołach naszych babć. Dowiesz się, jak w swojej kuchni odtworzyć zapomniane polskie smaki. Zakosztujesz aromatycznej pieczeni huzarskiej, zjesz krem mrożony z kasztanów, zrobisz kluski saskie i forszmak.
Autorka bloga kulinarnego Kuchenny kredens przypomina, że kuchnia stanowi serce każdego domu, a posiłek jest spotkaniem przy wspólnym stole z tymi, których kochamy. Ich uśmiech, smaki i zapachy pamiętamy z własnego dzieciństwa. Teraz odkryjesz je na nowo.
MONIKA
ŚMIGIELSKA
Pani
Monika obraca się w niebiosach! Piękna jak anioł, ciepła, sympatyczna, a gotuje
tak, że niebo w gębie! Tak można najprościej opisać naszą autorkę.
Po
studiach na Warszawskiej Akademii Technicznej wyjechała do Wielkiej Brytanii. Z
tęsknoty za Polską zainteresowała się polską kuchnią tradycyjną. W starych
dokumentach natrafiła na zapomniane przepisy, które dziś przedstawia
czytelnikom.
Książka pojawi się w księgarniach 8 listopada. Jesteście nią zainteresowani?
o! Takie kniżki to ja lubię i to bardzo
OdpowiedzUsuńBędzie wspaniały prezent dla mojej mamy. Będzie zachwycona:)
OdpowiedzUsuńSmakowita ta książka!
OdpowiedzUsuńMam już tę książkę i jest naprawdę niesamowita. :) Pięknie wydana i ciekawie napisana. :)
OdpowiedzUsuńBędę na nią czekać z niecierpliwością! Czegoś takiego brakuje w mojej biblioteczce.
OdpowiedzUsuńBardzo jestem :) Uwielbiam takie publikacje <3
OdpowiedzUsuńW sumie mogłabym zapoznać się z tą pozycją.
OdpowiedzUsuńMarzy mi się ta książka :-)
OdpowiedzUsuńChętnie bym przejrzała :)
OdpowiedzUsuńPiękne wydanie :)
OdpowiedzUsuńCiągle mi mało książek kucharskich:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę świetna książka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post :)
http://www.stylishmegg.pl/2017/11/klasyczny-paszcz-i-botki-w-hafty.html
Na razie mam w domu dość dużo kulinarnych pozycji.
OdpowiedzUsuńMniam, brzmi ciekawie i ...smacznie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam książki kucharskie, one są zawsze tak cudownie wydane *.*
OdpowiedzUsuńbooklicity.blogspot.com
Jestem zaintrygowana :)
OdpowiedzUsuńI jak tu być na diecie :)
OdpowiedzUsuńO proszę, nie słyszałam o niej a chętnie bym przeczytała :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł dla fanów gotowania :)
OdpowiedzUsuńPiękne wydanie. :)
OdpowiedzUsuńTeraz celebryci dyktują nam modę, nie tylko w stylu ubioru, lecz także odnośnie odżywiania. Jest to zgoła żałosne.
OdpowiedzUsuńSkuszę się na tą książkę. Bardzo mi się podoba :)
Cudowny prezent dla mojej mamy, który sobie pożyczę :D
OdpowiedzUsuńOkładka, aż zachęca do kupna :D
OdpowiedzUsuńWiem, wiem - nie ocenia się książek po okładkach ;)
Ale pyszna ciekawostka:)
OdpowiedzUsuńŚwietna książka, która przyda się szczególnie w nudne, jesienne wieczory. W końcu pyszności na talerzach poprawiają humory. :) Na półkach pojawia się coraz więcej książek kulinarnych, które temat kuchennych eksperymentów prezentują w bardzo oryginalny sposób. I jeśli dzięki tej próbujemy przedwojennych smaków, to z pewnością też do nich należy. Przyłączamy się do poleceń! :)
OdpowiedzUsuńDawno nie byłam pod tak dużym wrażeniem książki. Kuchenny Kredens to nie tylko przepisy ale napisane "z charakterem" ale też rzetelne opracowanie historyczne i ciekawostki znalezione przez Autorkę w przedwojennej prasie i książkach odnośnie każdej potrawy. Powaliło mnie już zerknięcie na bibliografię... Ogromna praca przy kwerendzie do książki się opłaciła. Aż chce się gotować i dać się przenieść w czasie za sprawą tych opowieści i smaków. Chyba pierwsza książka kucharska, którą przeczytałam od deski do deski. Bardzo polecam.
OdpowiedzUsuń