Targi Książki Kulinarnej po raz trzeci!
Kulinarne doświadczenie
zdobywamy gotując, rozmawiając o jedzeniu, spotykając się z
ludźmi, siadając do posiłku. W dużej mierze czerpiemy je też z
książek kulinarnych. Organizuję Targi Książki Kulinarnej, by
umożliwić wymianę wiedzy między miłośnikami kuchni i
zainspirować ich do twórczych poszukiwań – mówi Marta Gessler
inicjatorka wydarzenia.
Odbywające się już po raz
trzeci Targi Książki Kulinarnej rozpoczną się 24 lipca 2015 r. i
tradycyjnie potrwają trzy dni. Na dziedzińcu Centrum Sztuki
Współczesnej Zamek Ujazdowski pojawią się wydawnictwa oferujące
najróżniejsze książki związane z gotowaniem i jedzeniem.
Tegoroczna edycja Targów skoncentrowana będzie wokół idei
DOŚWIADCZENIA – rozumianego nie tylko jako mozolnie zdobywane
wiedza i umiejętności, które pozwalają uzyskać miano kulinarnego
eksperta, ale również doświadczenia jako eksperymentu i nowego
doznania związanego z jedzeniem. Swoim doświadczeniem z
publicznością podzielą się najpopularniejsze postacie ze świata
gastronomii – eksperci i
pasjonaci, szefowie kuchni i restauratorzy, autorzy kulinarnych
blogów, magazynów i książek.
Podczas Targów Książki
Kulinarnej odbędzie się również wyjątkowa wystawa magazynów o
jedzeniu z całego świata. Będzie można zobaczyć najciekawsze pod
względem formy i treści pisma m.in. z Libanu, Japonii, Norwegii,
czy USA. Wystawa pozwoli skonfrontować myślenie o jedzeniu z
różnych krajów, przyjrzeć się smakowemu obrazowaniu w czasem
bardzo odległych od siebie kulturach i poszukać ponadnarodowej
wspólnoty kuchennych doświadczeń. Wystawa stanie się także
przyczynkiem do dyskusji o kulinarnej prawdzie,
podczas której spróbujemy dowiedzieć się, kto dziś odpowiada za
to, co jemy, kto kreuje żywnościowe trendy, kto
decyduje o prawdziwości kulinarnego doświadczania
– szefowie kuchni, blogerzy czy właśnie redaktorzy pism o
jedzeniu.
Targi Książki Kulinarnej
organizowane przez Martę Gessler, właścicielkę restauracji Qchnia
Artystyczna i autorskiej kwiaciarni Warsztat Woni, to jedyne w Polsce
wydarzenie łączące książki i gotowanie.
III
Targi Książki Kulinarnej, 24-26 lipca 2015, Qchnia Artystyczna,
www.targiksiazkikulinarnej.com
Wybieracie się na te targi? Ja przyznam, że to kompletnie nie moja bajka...
Chętnie wybrałabym się na takie targi :)
OdpowiedzUsuńja tak samo:)
UsuńJa również :)
UsuńPodziwiam osoby, które potrafią gotować i pisać o tym:)
OdpowiedzUsuńTakie targi to fajna sprawa :)
OdpowiedzUsuńKurczę szkoda, że nie mogę jechać...chętnie wzięłabym udział w spotkaniach.
OdpowiedzUsuńoooo skiazk kulinarne to coś dla mnie ! szkoda tylko, że mnie w Polsce nie ma :<
OdpowiedzUsuńFajne te targi szkoda ze mam daleko:(
OdpowiedzUsuńPierwsze słyszę o czymś takim! ;) Ale nie nie, nie jestem dobra w kuchni ;D
OdpowiedzUsuńZ Japonii? :D Brzmi interesująco, może ktoś się skusi :)
OdpowiedzUsuńSzkoda że wszystkie targi odbywają się tak daleko.
OdpowiedzUsuńWybierać się nie wybieram, ale... lubię od czasu do czsu poeksperymentować w kuchni :)
OdpowiedzUsuńMoja też zupełnie nie. Nie znoszę gotować, choć książki kulinarna lubię oglądać, ale tylko oglądać, z wcielaniem w życie przepisów już różowo nie jest;)
OdpowiedzUsuńU mnie tak samo. Nie moja bajka więc nawet nie brałam pod uwagę aby się tam udać. Ale jak to kogoś kręci;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! :D
OdpowiedzUsuńJa się zastanawiam czy się nie wybrać, daleko nie mam :)
OdpowiedzUsuńTo może być ciekawe wydarzenie, chyba się wybiorę :)
OdpowiedzUsuńJa i kuchnia... to nie bardzo ;)
OdpowiedzUsuńImpreza bardzo kusi, ale jednak odległość odstrasza...
OdpowiedzUsuńTo raczej też nie moja bajka, choć książek kulinarnych mamy w domu sporo.
OdpowiedzUsuń