Kuchnia w literaturze podczas II Targów Książki Kulinarnej
Lipiec to miesiąc ciekawych imprez. Mam dla Was kolejną propozycję, w szczególności dla tych kochających gotować. Zobaczcie:
Jak o jedzeniu piszą
literaci, z którego roku pochodzi najstarsza polska książka
kulinarna, jak w dobie blogów kulinarnych zmienia się status i
popularność książek – to tylko część tematów, o których
będą dyskutować goście II Targów Książki Kulinarnej trwających
od 25 do 27 lipca.
Odbywające się pod hasłem EDUKU-JEMY!
wydarzenie to okazja, by uzupełnić swoją kuchenną biblioteczkę
korzystając z oferty polskich wydawców, księgarń i antykwariatów,
a oprócz tego możliwość spotkania z niesamowitymi osobowościami:
szefami kuchni, autorami książek, badaczami, krytykami kulinarnymi,
blogerami i pasjonatami kuchni.
Pierwszego dnia Targów razem z Cezarym Polakiem,
Pawłem Bravo i Bogusławem Deptułą prześledzimy, jak się jada w
literaturze i jaki smak mają pisarze. Poznamy dania, które
uśmiercały bohaterów, towarzyszyły im w kluczowych momentach ich
życia. Dowiemy się jak przyrządzić ulubione potrawy literatów,
np. sałatkę z ziemniaków, którą zajadał się Ernest Hemingway.
Z kolei prof. Jarosław Dumanowski, popularyzator wiedzy o dawnej
kuchni, Joanna Mroczkowska, antropolożka jedzenia, Grzegorz
Trubiłowicz, pomysłodawca i jeden z autorów aplikacji Cooklet oraz
dr Albert Hupa, prezes IRCenter, które przeprowadziło badanie
„Polska Kulinarnie 2014”, będą zastawiać się nad tym, skąd
wzięły się książki kulinarne, jak korzystają z nich Polacy i
czy z tych najstarszych da się jeszcze gotować.
Na Targach porozmawiamy także o kulinarnych
podróżach (dwie debaty w sobotę), dowiemy się, jak samodzielnie i
bez użycia chemicznych dodatków przygotować używane na co dzień
produkty spożywcze (Małgorzata Puzio) oraz, jak wygląda praca ze
starymi recepturami (Maciej Nowicki z Muzeum Pałac w Wilanowie).
Zastanowimy się czy gotowania można nauczyć się z książek
kulinarnych (Piotr Adamczewski, Paweł Loroch, Laura Osęka, Małgosia
Minta) i prześledzimy możliwe ścieżki kariery w gastronomii
(Marta Gessler, Agata Wojda i Marcin Piotrowski). O swoich książkach
opowiedzą m.in. Eliza Mórawska („O jabłkach”), Małgorzata
Kalembą-Dróżdż („Pyszne chwasty”), Anna Włodarczyk ("Zapach
truskawek. Rodzinne opowieści"). W sobotę o nowych kierunkach
w projektowaniu porcelany opowie Marek Cecuła, artysta, ceramik, a w
niedzielę na specjalnym Straganie znajdą się unikatowe kuchenne
produkty stworzone przez polskich projektantów. Nie będzie to
jednak zwykłe stoisko, ale swoisty speed dating z designem – każdy
z zaproszonych twórców będzie miał jedynie 75 minut na
zaprezentowanie swojej marki, a klienci staną przed wyzwaniem
podejmowania szybkich zakupowych decyzji. Dodatkowo na dziedzińcu
Zamku Ujazdowskiego Marta Gessler wraz ze Szkółką Drzew i Krzewów
Ozdobnych Grąbczewscy zaprojektuje i stworzy kulinarny ogród.
Na Targach odbędzie się także kilka kuchennych
wymian. Tradycjonalistów zapraszamy na klasyczny book swapping,
smakoszy na akcję magazynu Kuchnia, podczas której w zamian za
słoiczek przetworów będzie można otrzymać książkę kucharską,
a kolekcjonerów na wymianę akcesoriów kuchennych organizowaną
przez magazyn Usta. Przez wszystkie trzy dni będzie można obejrzeć
wyjątkową wystawę starych makatek kuchennych zebranych przez
Ośrodek Kultury w Działoszynie oraz wziąć udział w którymś z
licznych konkursów organizowanych przez wystawców i organizatorów.
Szczegółowy i na bieżąco aktualizowany program
można znaleźć na stronie:
www.facebook.com/events/305491296242300/?fref=ts
II Targi Książki Kulinarnej, 25-27 lipca,
restauracja Qchnia Artystyczna, Zielony Jazdów
Program II Targów Książki Kulinarnej, 25-27
lipca 2014
PIĄTEK, 25 LIPCA
10.00 – 20.00 – Kulinarny ogród na dziedzińcu
Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski – projekt stworzony
przez Martę Gessler i Szkółkę Drzew i Krzewów Ozdobnych
Grąbczewscy, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski
10.00 – 20.00 – Wystawa współczesnej
polskiej porcelany zaprojektowanej przez Marka Cecułę oraz
niezwykły projekt stworzony przez Martę Gessler przy użyciu
niedoskonałych porcelanowych produktów, dziedziniec CSW Zamek
Ujazdowski
10.00 – 20.00 – Wystawa starych makatek
kuchennych stworzona przez Ośrodek Kultury w Działoszynie, sala w
restauracji Qchnia Artystyczna
10.00 – 20.00 – Czytelnia czasopism i strefa
relaksu, dziedziniec restauracji Qchnia Artystyczna
16.00 - Spotkanie z redakcją magazynu Specjalność
Zakładu o trudach tworzenia magazynu kulinarnego i tajemnicach
kuchni wschodniej Polski połączone z degustacją smakołyków
podlaskich, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski
17.00 - „Jak smakuje literatura i jak o jedzeniu
piszą literaci” – spotkanie z udziałem Cezarego Polaka, Pawła
Bravo i Bogusława Deptuły, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski
19.00 – Debata „Czy książki kulinarne mają
sens”, w której wezmą udział prof. Jarosław Dumanowski,
popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, Joanna Mroczkowska,
antropolożka jedzenia, Grzegorz Trubiłowicz, pomysłodawca i jeden
z autorów aplikacji i serwisu Cooklet, dr Albert Hupa, prezes
IRCenter, które przeprowadziło badanie „Polska Kulinarnie 2014”,
dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski
SOBOTA, 26 LIPCA
10.00 – 20.00 – Wymiennik magazynu Kuchnia.
Część 1. - wymień swoje przetwory na książki kucharskie
10.00 – 20.00 – Kulinarny ogród na dziedzińcu
Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski – projekt stworzony
przez Martę Gessler i Szkółkę Drzew i Krzewów Ozdobnych
Grąbczewscy, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski
10.00 – 20.00 – Wystawa współczesnej
polskiej porcelany zaprojektowanej przez Marka Cecułę oraz
niezwykły projekt stworzony przez Martę Gessler przy użyciu
niedoskonałych porcelanowych produktów, dziedziniec CSW Zamek
Ujazdowski
10.00 – 20.00 – Wystawa starych makatek
kuchennych stworzona przez Ośrodek Kultury w Działoszynie, sala
restauracji Qchnia Artystyczna
10.00 – 20.00 – Czytelnia czasopism i strefa
relaksu, taras restauracji Qchnia Artystyczna
11.00 - „Atrakcje kulinarne Nowej Zelandii”,
Ilona Zdziech, Pacific Kai, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski
12.00 - „Kuchnia azjatycka dla początkujących
i zaawansowanych”, Magdalena Tomaszewska-Bolałek, wydawnictwo
Hanami, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski
13.00 – Wydawnictwo Burda zaprasza na spotkanie
z Małgorzatą Puzio, autorką książki „O kuchni bez chemii”,
dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski
13.00 – Spotkanie z kuchnią Indonezji.
Prowadzenie: Sahnil Farobiansyah, chef restauracji InAsia, Sheraton,
Zielony Jazdów
14.00 – Debata „Poznawanie przez smakowanie”
- o poznawaniu innych kultur przez kuchnię rozmawiają: Maciej A.
Brzozowski (autor książki „Włosi. Życie to teatr”), Juliusz
Podolski (blog „Smaczny turysta”) oraz Joanna Szyndler (redaktor
naczelna miesięcznika „Podróże”), dziedziniec CSW Zamek
Ujazdowski
15.30 – Spotkanie z Elizą Mórawską,
poświęcone jej nowej książce „O jabłkach”, dziedziniec CSW
Zamek Ujazdowski
16.00 - „Żółte, słomiane i gotowane” - o
nieznanych winach opowie Stowarzyszenie Sens Wina, Zielony Jazdów
17.00 - Wykład Marka Cecuły o nowych kierunkach
w projektowaniu porcelany, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski
18.30 - Panel „Koniec języka za przewodnika”
z udziałem Agaty Godlewskiej, redaktor naczelnej magazynu Food
Service, Moniki Brzywczy, redaktor naczelnej magazynu Usta oraz
Natalii Sitarskiej i Łukasza Smolińskiego prowadzących blog
Tasteaway, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski
19.15 – Spotkanie z kuchnią portugalską,
Janusz Andrasz, Luzomania, sala restauracji Qchnia Artystyczna
NIEDZIELA, 27 LIPCA
10.00 – 20.00 – Wymiennik magazynu Kuchnia.
Część 2. - degustacja przetworów zebranych podczas wymiany, taras
restauracji Qchnia Artystyczna
10.00 – 20.00 – Kulinarny ogród na dziedzińcu
Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski – projekt stworzony
przez Martę Gessler i Szkółkę Drzew i Krzewów Ozdobnych
Grąbczewscy, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski
10.00 – 20.00 – Wystawa współczesnej
polskiej porcelany zaprojektowanej przez Marka Cecułę oraz
niezwykły projekt stworzony przez Martę Gessler przy użyciu
niedoskonałych porcelanowych produktów, dziedziniec CSW Zamek
Ujazdowski
10.00 – 20.00 – Wystawa starych makatek
kuchennych stworzona przez Ośrodek Kultury w Działoszynie, sala
restauracji Qchnia Artystyczna
10.00 – 20.00 – Czytelnia czasopism i strefa
relaksu, taras restauracji Qchnia Artystyczna
10.00-20.00 - Stragan – speed dating z designem,
taras restauracji Qchnia Artystyczna
11.00 – Wydawnictwo Pascal zaprasza na spotkanie
z Małgorzatą Kalembą-Dróżdż, autorką książki „Pyszne
chwasty”, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski
12.00 – Wydawnictwo Czarne zaprasza na spotkanie
z Anną Włodarczyk, autorką książki "Zapach truskawek.
Rodzinne opowieści" oraz bloga
strawberriesfrompoland.blogspot.com prowadzone przez Darię
Pawlewską, wydawczynię magazynu Kukbuk, dziedziniec CSW Zamek
Ujazdowski
13.00 – Panel „Czy gotowania można nauczyć
się z książek kulinarnych” z udziałem Piotra Adamczewskiego,
Pawła Lorocha, Laury Osęki z księgarni Books for Cooks oraz
Małgosi Minty, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski
14.30 – Muzeum Pałac w Wilanowie zaprasza na
spotkanie z Maciejem Nowickim, który opowie jak wygląda praca ze
starymi recepturami, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski
15.00 – Panel „Jak zostać chefem” - o
kulinarnej edukacji porozmawiają m.in. Marta Gessler, Agata Wojda i
Marcin Piotrowski, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski
17.00 - Qchnia Artystyczna i księgarnia Pępek
Sztuki zapraszają na Book swapping, sala restauracji Qchnia
Artystyczna
„Selfie
z ulubioną książką kulinarną” - II Targi Książki Kulinarnej
W
ostatni piątek lipca rozpocznie się II edycja Targów Książki
Kulinarnej, którym w tym roku przyświeca hasło EDUKU-JEMY! A już
dziś wystartowała akcja „Selfie z ulubioną książką
kulinarną”.
Zadanie
jest proste: trzeba wybrać swoją ulubioną książkę o gotowaniu,
zrobić sobie z nią selfie i zamieścić je na swoich profilach w
mediach społecznościowych oznaczając
hashtagiem #targiksiazkikulinarnej. Akcję rozpoczęła Marta
Gessler, umieszczając swoje zdjęcie na profilu Qchni Artystycznej.
Do zabawy włączają się dziennikarze, szefowie kuchni, wydawcy,
autorzy, blogerzy, kolekcjonerzy kulinarnych publikacji oraz ci,
którzy posiadają tylko jedną taką pozycję.
-Jestem
bardzo ciekawa, jakie książki ludzie uwiecznią na zdjęciach. Ja
wybrałam przepisy na dania z restauracji Wagamama, którą odwiedzam
zawsze, kiedy jestem w Londynie – mówi Marta Gessler,
organizatorka Targów.
W
trakcie Targów zostaną wybrane najfajniejsze i najpopularniejsze
selfie, a autorzy zwycięskich zdjęć nagrodzeni. A już niebawem
zostanie ogłoszony cały program Targów wraz z towarzyszącymi
imprezie debatami z udziałem ekspertów, spotkaniami z autorami,
wykładami, prezentacjami, warsztatami i akcjami specjalnymi.
II
Targi Książki Kulinarnej, 25-27 lipca 2014, Qchnia
Artystyczna/Zielony Jazdów www.targiksiazkikulinarnej.com
Dla miłośników gotowania to wspaniałe wydarzenie. Może ktoś z Was się skusi?
Ciekawie prezentuje się program targów. Niestety dla mnie za daleko. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSama bym się wybrała, ale również dla mnie za daleko :(
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o takich targach. Ciekawe, choć nie dla mnie, bo nie lubię gotować :)
OdpowiedzUsuńCiekawe targi. Pierwszy raz o nich słyszę. Szkoda, że nie ma czegoś takiego w mojej okolicy.
OdpowiedzUsuńDo Warszawy się nie wybiorę, ale myślę nad Gdynią, teraz w kolejny weekend ma coś być ala Targi:)
OdpowiedzUsuńNiestety ja nie mogę tam być. Szkoda, że to tak daleko ode mnie..
OdpowiedzUsuńNiestety daleko, nie dla mnie. Szkoda, że nie organizują takich rzeczy bliżej mnie ;)
OdpowiedzUsuńGdybym miała blisko, to na pewno bym się wybrała, mimo że gotować nie znoszę;)
OdpowiedzUsuńCiekawe targi:) z chęcią bym się wybrała, bo uwielbiam książki kulinarne:) ale ten brak urlopu i odległość...
OdpowiedzUsuńWszystkie ciekawe imprezy, widzę, że są organizowane daleko ode mnie, szkoda:(
OdpowiedzUsuńMam tak samo!
UsuńNawet nie wiedziałam, że są takie targi ;)
OdpowiedzUsuń