Kuchnia w literaturze podczas II Targów Książki Kulinarnej





Lipiec to miesiąc ciekawych imprez. Mam dla Was kolejną propozycję, w szczególności dla tych kochających gotować. Zobaczcie:




Jak o jedzeniu piszą literaci, z którego roku pochodzi najstarsza polska książka kulinarna, jak w dobie blogów kulinarnych zmienia się status i popularność książek – to tylko część tematów, o których będą dyskutować goście II Targów Książki Kulinarnej trwających od 25 do 27 lipca.


Odbywające się pod hasłem EDUKU-JEMY! wydarzenie to okazja, by uzupełnić swoją kuchenną biblioteczkę korzystając z oferty polskich wydawców, księgarń i antykwariatów, a oprócz tego możliwość spotkania z niesamowitymi osobowościami: szefami kuchni, autorami książek, badaczami, krytykami kulinarnymi, blogerami i pasjonatami kuchni.
Pierwszego dnia Targów razem z Cezarym Polakiem, Pawłem Bravo i Bogusławem Deptułą prześledzimy, jak się jada w literaturze i jaki smak mają pisarze. Poznamy dania, które uśmiercały bohaterów, towarzyszyły im w kluczowych momentach ich życia. Dowiemy się jak przyrządzić ulubione potrawy literatów, np. sałatkę z ziemniaków, którą zajadał się Ernest Hemingway. Z kolei prof. Jarosław Dumanowski, popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, Joanna Mroczkowska, antropolożka jedzenia, Grzegorz Trubiłowicz, pomysłodawca i jeden z autorów aplikacji Cooklet oraz dr Albert Hupa, prezes IRCenter, które przeprowadziło badanie „Polska Kulinarnie 2014”, będą zastawiać się nad tym, skąd wzięły się książki kulinarne, jak korzystają z nich Polacy i czy z tych najstarszych da się jeszcze gotować.
Na Targach porozmawiamy także o kulinarnych podróżach (dwie debaty w sobotę), dowiemy się, jak samodzielnie i bez użycia chemicznych dodatków przygotować używane na co dzień produkty spożywcze (Małgorzata Puzio) oraz, jak wygląda praca ze starymi recepturami (Maciej Nowicki z Muzeum Pałac w Wilanowie). Zastanowimy się czy gotowania można nauczyć się z książek kulinarnych (Piotr Adamczewski, Paweł Loroch, Laura Osęka, Małgosia Minta) i prześledzimy możliwe ścieżki kariery w gastronomii (Marta Gessler, Agata Wojda i Marcin Piotrowski). O swoich książkach opowiedzą m.in. Eliza Mórawska („O jabłkach”), Małgorzata Kalembą-Dróżdż („Pyszne chwasty”), Anna Włodarczyk ("Zapach truskawek. Rodzinne opowieści"). W sobotę o nowych kierunkach w projektowaniu porcelany opowie Marek Cecuła, artysta, ceramik, a w niedzielę na specjalnym Straganie znajdą się unikatowe kuchenne produkty stworzone przez polskich projektantów. Nie będzie to jednak zwykłe stoisko, ale swoisty speed dating z designem – każdy z zaproszonych twórców będzie miał jedynie 75 minut na zaprezentowanie swojej marki, a klienci staną przed wyzwaniem podejmowania szybkich zakupowych decyzji. Dodatkowo na dziedzińcu Zamku Ujazdowskiego Marta Gessler wraz ze Szkółką Drzew i Krzewów Ozdobnych Grąbczewscy zaprojektuje i stworzy kulinarny ogród.
Na Targach odbędzie się także kilka kuchennych wymian. Tradycjonalistów zapraszamy na klasyczny book swapping, smakoszy na akcję magazynu Kuchnia, podczas której w zamian za słoiczek przetworów będzie można otrzymać książkę kucharską, a kolekcjonerów na wymianę akcesoriów kuchennych organizowaną przez magazyn Usta. Przez wszystkie trzy dni będzie można obejrzeć wyjątkową wystawę starych makatek kuchennych zebranych przez Ośrodek Kultury w Działoszynie oraz wziąć udział w którymś z licznych konkursów organizowanych przez wystawców i organizatorów.
Szczegółowy i na bieżąco aktualizowany program można znaleźć na stronie: www.facebook.com/events/305491296242300/?fref=ts


II Targi Książki Kulinarnej, 25-27 lipca, restauracja Qchnia Artystyczna, Zielony Jazdów


Program II Targów Książki Kulinarnej, 25-27 lipca 2014

PIĄTEK, 25 LIPCA

10.00 – 20.00 – Kulinarny ogród na dziedzińcu Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski – projekt stworzony przez Martę Gessler i Szkółkę Drzew i Krzewów Ozdobnych Grąbczewscy, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski

10.00 – 20.00 – Wystawa współczesnej polskiej porcelany zaprojektowanej przez Marka Cecułę oraz niezwykły projekt stworzony przez Martę Gessler przy użyciu niedoskonałych porcelanowych produktów, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski

10.00 – 20.00 – Wystawa starych makatek kuchennych stworzona przez Ośrodek Kultury w Działoszynie, sala w restauracji Qchnia Artystyczna

10.00 – 20.00 – Czytelnia czasopism i strefa relaksu, dziedziniec restauracji Qchnia Artystyczna

16.00 - Spotkanie z redakcją magazynu Specjalność Zakładu o trudach tworzenia magazynu kulinarnego i tajemnicach kuchni wschodniej Polski połączone z degustacją smakołyków podlaskich, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski

17.00 - „Jak smakuje literatura i jak o jedzeniu piszą literaci” – spotkanie z udziałem Cezarego Polaka, Pawła Bravo i Bogusława Deptuły, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski

19.00 – Debata „Czy książki kulinarne mają sens”, w której wezmą udział prof. Jarosław Dumanowski, popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, Joanna Mroczkowska, antropolożka jedzenia, Grzegorz Trubiłowicz, pomysłodawca i jeden z autorów aplikacji i serwisu Cooklet, dr Albert Hupa, prezes IRCenter, które przeprowadziło badanie „Polska Kulinarnie 2014”, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski


SOBOTA, 26 LIPCA

10.00 – 20.00 – Wymiennik magazynu Kuchnia. Część 1. - wymień swoje przetwory na książki kucharskie

10.00 – 20.00 – Kulinarny ogród na dziedzińcu Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski – projekt stworzony przez Martę Gessler i Szkółkę Drzew i Krzewów Ozdobnych Grąbczewscy, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski

10.00 – 20.00 – Wystawa współczesnej polskiej porcelany zaprojektowanej przez Marka Cecułę oraz niezwykły projekt stworzony przez Martę Gessler przy użyciu niedoskonałych porcelanowych produktów, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski

10.00 – 20.00 – Wystawa starych makatek kuchennych stworzona przez Ośrodek Kultury w Działoszynie, sala restauracji Qchnia Artystyczna

10.00 – 20.00 – Czytelnia czasopism i strefa relaksu, taras restauracji Qchnia Artystyczna

11.00 - „Atrakcje kulinarne Nowej Zelandii”, Ilona Zdziech, Pacific Kai, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski

12.00 - „Kuchnia azjatycka dla początkujących i zaawansowanych”, Magdalena Tomaszewska-Bolałek, wydawnictwo Hanami, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski

13.00 – Wydawnictwo Burda zaprasza na spotkanie z Małgorzatą Puzio, autorką książki „O kuchni bez chemii”, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski

13.00 – Spotkanie z kuchnią Indonezji. Prowadzenie: Sahnil Farobiansyah, chef restauracji InAsia, Sheraton, Zielony Jazdów

14.00 – Debata „Poznawanie przez smakowanie” - o poznawaniu innych kultur przez kuchnię rozmawiają: Maciej A. Brzozowski (autor książki „Włosi. Życie to teatr”), Juliusz Podolski (blog „Smaczny turysta”) oraz Joanna Szyndler (redaktor naczelna miesięcznika „Podróże”), dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski

15.30 – Spotkanie z Elizą Mórawską, poświęcone jej nowej książce „O jabłkach”, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski

16.00 - „Żółte, słomiane i gotowane” - o nieznanych winach opowie Stowarzyszenie Sens Wina, Zielony Jazdów

17.00 - Wykład Marka Cecuły o nowych kierunkach w projektowaniu porcelany, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski

18.30 - Panel „Koniec języka za przewodnika” z udziałem Agaty Godlewskiej, redaktor naczelnej magazynu Food Service, Moniki Brzywczy, redaktor naczelnej magazynu Usta oraz Natalii Sitarskiej i Łukasza Smolińskiego prowadzących blog Tasteaway, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski

19.15 – Spotkanie z kuchnią portugalską, Janusz Andrasz, Luzomania, sala restauracji Qchnia Artystyczna


NIEDZIELA, 27 LIPCA

10.00 – 20.00 – Wymiennik magazynu Kuchnia. Część 2. - degustacja przetworów zebranych podczas wymiany, taras restauracji Qchnia Artystyczna

10.00 – 20.00 – Kulinarny ogród na dziedzińcu Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski – projekt stworzony przez Martę Gessler i Szkółkę Drzew i Krzewów Ozdobnych Grąbczewscy, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski

10.00 – 20.00 – Wystawa współczesnej polskiej porcelany zaprojektowanej przez Marka Cecułę oraz niezwykły projekt stworzony przez Martę Gessler przy użyciu niedoskonałych porcelanowych produktów, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski

10.00 – 20.00 – Wystawa starych makatek kuchennych stworzona przez Ośrodek Kultury w Działoszynie, sala restauracji Qchnia Artystyczna

10.00 – 20.00 – Czytelnia czasopism i strefa relaksu, taras restauracji Qchnia Artystyczna

10.00-20.00 - Stragan – speed dating z designem, taras restauracji Qchnia Artystyczna

11.00 – Wydawnictwo Pascal zaprasza na spotkanie z Małgorzatą Kalembą-Dróżdż, autorką książki „Pyszne chwasty”, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski

12.00 – Wydawnictwo Czarne zaprasza na spotkanie z Anną Włodarczyk, autorką książki "Zapach truskawek. Rodzinne opowieści" oraz bloga strawberriesfrompoland.blogspot.com prowadzone przez Darię Pawlewską, wydawczynię magazynu Kukbuk, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski

13.00 – Panel „Czy gotowania można nauczyć się z książek kulinarnych” z udziałem Piotra Adamczewskiego, Pawła Lorocha, Laury Osęki z księgarni Books for Cooks oraz Małgosi Minty, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski

14.30 – Muzeum Pałac w Wilanowie zaprasza na spotkanie z Maciejem Nowickim, który opowie jak wygląda praca ze starymi recepturami, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski

15.00 – Panel „Jak zostać chefem” - o kulinarnej edukacji porozmawiają m.in. Marta Gessler, Agata Wojda i Marcin Piotrowski, dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski

17.00 - Qchnia Artystyczna i księgarnia Pępek Sztuki zapraszają na Book swapping, sala restauracji Qchnia Artystyczna



Selfie z ulubioną książką kulinarną” - II Targi Książki Kulinarnej


W ostatni piątek lipca rozpocznie się II edycja Targów Książki Kulinarnej, którym w tym roku przyświeca hasło EDUKU-JEMY! A już dziś wystartowała akcja „Selfie z ulubioną książką kulinarną”.

Zadanie jest proste: trzeba wybrać swoją ulubioną książkę o gotowaniu, zrobić sobie z nią selfie i zamieścić je na swoich profilach w mediach społecznościowych oznaczając hashtagiem #targiksiazkikulinarnej. Akcję rozpoczęła Marta Gessler, umieszczając swoje zdjęcie na profilu Qchni Artystycznej. Do zabawy włączają się dziennikarze, szefowie kuchni, wydawcy, autorzy, blogerzy, kolekcjonerzy kulinarnych publikacji oraz ci, którzy posiadają tylko jedną taką pozycję.

-Jestem bardzo ciekawa, jakie książki ludzie uwiecznią na zdjęciach. Ja wybrałam przepisy na dania z restauracji Wagamama, którą odwiedzam zawsze, kiedy jestem w Londynie – mówi Marta Gessler, organizatorka Targów.

W trakcie Targów zostaną wybrane najfajniejsze i najpopularniejsze selfie, a autorzy zwycięskich zdjęć nagrodzeni. A już niebawem zostanie ogłoszony cały program Targów wraz z towarzyszącymi imprezie debatami z udziałem ekspertów, spotkaniami z autorami, wykładami, prezentacjami, warsztatami i akcjami specjalnymi.

II Targi Książki Kulinarnej, 25-27 lipca 2014, Qchnia Artystyczna/Zielony Jazdów www.targiksiazkikulinarnej.com


Dla miłośników gotowania to wspaniałe wydarzenie. Może ktoś z Was się skusi?



12 komentarzy:

  1. Ciekawie prezentuje się program targów. Niestety dla mnie za daleko. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama bym się wybrała, ale również dla mnie za daleko :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie słyszałam o takich targach. Ciekawe, choć nie dla mnie, bo nie lubię gotować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe targi. Pierwszy raz o nich słyszę. Szkoda, że nie ma czegoś takiego w mojej okolicy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Do Warszawy się nie wybiorę, ale myślę nad Gdynią, teraz w kolejny weekend ma coś być ala Targi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety ja nie mogę tam być. Szkoda, że to tak daleko ode mnie..

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety daleko, nie dla mnie. Szkoda, że nie organizują takich rzeczy bliżej mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdybym miała blisko, to na pewno bym się wybrała, mimo że gotować nie znoszę;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe targi:) z chęcią bym się wybrała, bo uwielbiam książki kulinarne:) ale ten brak urlopu i odległość...

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkie ciekawe imprezy, widzę, że są organizowane daleko ode mnie, szkoda:(

    OdpowiedzUsuń
  11. Nawet nie wiedziałam, że są takie targi ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za ślad, który tutaj zostawiacie :)

Copyright © 2016 Subiektywnie o książkach , Blogger